România va intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024. De la această dată pasagerii nu vor mai opri pentru controlul Poliției de Frontieră, ci se vor îndrepta direct spre porțile de îmbarcare, atunci când destinația lor va fi una din țările din spațiul european de liberă circulație. Totuși, polițiștii de frontieră vor fi prezenți în aeroporturi și vor face verificări inopinate atât pentru a cerceta identitatea și situația legală a persoanelor, cât și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. “Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative. Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale. Persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor competente, iar celor care se constată că au comis infracţiuni – deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale”, a precizat Cornel-Laurian Stoica, Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române.
Nici cetățenii români minori nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct la poarta de îmbarcare, dacă se deplasează către o destinație din interiorul spațiului Schengen. Aceștia nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar și vor călători în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană, sunt necesare:
- Document de călătorie valabil
- Acordul celuilalt părinte (dacă minorul călătorește însoțit doar de unul dintre părinți) sau acordul ambilor părinți (când minorul călătorește însoțit de o altă persoană decât părintele)
- Doar documentul de călătorie, dacă se deplasează la țara de domiciliu/reședință și face dovada în acest sens
- Doar acordul unuia dintre părinți, când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, va avea nevoie de:
- Document de călătorie valabil
- Declarație dată de ambii părinți sau de părintele care exercită singur autoritatea părintească, de părintele supraviețuitor sau de către reprezentantul său legal
- Doar document de călătorie, dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește
Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu vor mai trebui să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. Documentul va putea fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Dacă în urma verificărilor se constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.