Conducerea Aeroportului Satu Mare, împreună cu conducerea Consiliului Județean Satu Mare, a organizat azi, 5 iunie, un eveniment pentru a prezenta celor interesați care este stadiul lucrărilor de modernizare a aeroportului Satu Mare. Acest proiect ambițios de dezvoltare a aeroportului a inclus lucrări de construire a unui nou terminal, de extindere a terminalului existent și a platformei de îmbarcare dar și lucrări de reabilitare a pistei. De asemenea, o parte la fel de importantă a proiectului a vizat achiziția de echipamente aeroportuare moderne dar și construcția unei remize PSI. Costurile totale ale acestei investiții se ridică la 88 de milioane euro.
Noul terminal care se construiește la Aeroportul Satu Mare va fi destinat exclusiv Plecărilor Schengen și non-Schengen. Cu o suprafață utilă de 6.584 mp și desfășurat pe 3 nivele, terminalul dispune de un sistem inteligent de benzi de bagaje, ghișee automate de pre-boarding dar și de un sistem de detecție și recunoaștere facială pentru pasageri. Sistemul ABC (Automated Border Control) va permite controlul automat la trecerea frontierei, prin prezentarea pașaportului și recunoașterea fizionomiei pasagerului (nemaifiind necesar controlul manual) dar și detectarea persoanelor date în urmărire de instituțiile statului.
La subsolul noului terminal se regăsește un adăpost antiatomic și spațiul destinat procesării bagajelor. La aeroportul Satu Mare au fost instalate cele mai moderne echipamente de scanare a bagajelor de cală, ce permit detectarea automată a explozibililor lichizi și solizi, integrate într-un sistem de benzi bagaje configurat pe 4 niveluri de securitate. Acest sistem asigură o capacitate de procesare de 400 de bagaje/oră. Parterul noului terminal cuprinde zona publică, zona destinată spațiilor comerciale dar și cele 8 ghișee de check-in și spațiile destinate controlului de securitate, în timp ce la etajul 1 au fost amplasate porțile de îmbarcare.
Lucrările de investiții au mai inclus și:
- Modernizarea terminalului existent și transformarea lui în Terminal de Sosiri Schengen și non-Schengen
- Modernizarea sistemului de balizaj luminos, fiind instalate lămpi LED care asigură nu doar reducerea consumului de energie ci permit aterizarea și decolarea aeronavelor în condiții de siguranță sporită, inclusiv în situații de vizibilitate redusă
- Extinderea platformei de parcare a aeronavelor
- Instalarea unui sistem de securitate perimetrală cu camere video de înaltă rezoluție, integrate cu un sistem performant de detecție a intruziunilor bazat pe fibră optică. Sistemul cuprinde o cameră video termică ultraperformantă, cu o vizibilitate de 360°, ce acționează asemenea unui radar care scanează pista pentru a detecta orice persoană, animal sau vehicul care se află în zonă și care alarmează personalul aeroportuar.
- Instalarea sistemelor de supraveghere video, analiză video bazată pe inteligență artificială, recunoaștere facială, control al accesului, detecție a incendiilor, adresare publică și alarmare vocală, informare a călătorilor, control al accesului pasagerilor, control automat la trecerea frontierei, precum și a infrastructurii de comunicații voce-date;
- Construcția unei Remize PSI
- Instalarea celor mai performante sisteme de pompe de căldură de tip apă/apă cu foraje geotermale, precum și panouri solare pentru prepararea apei calde, care vor contribui la reducerea consumului energetic și a amprentei de carbon.
Odată cu darea în folosință a acestor investiții, capacitatea de procesare a Aeroportului Satu Mare va crește considerabil, putând fi procesați 450 pasageri/oră. Pentru anul acesta se estimează un trafic de 75.000 pasageri/an. Noul terminal de plecări este finalizat în proporție de 95%, iar din vara acestui an va fi operabil.