INFORMARE – Privind stadiul de implementare al proiectului SPICE cofinanțat de Uniunea Europeană – Mecanismul pentru Interconectarea Europei „Synchronised Performance Based Navigation Implementation Cohesion Europe” (SPICE), Beneficiar Asociația Aeroporturilor din România (A.A.R.), pentru aeroporturile afiliate la A.A.R. – până la finalul anului 2018

Până la finalul anului 2018, prin intermediul A.A.R., 8 aeroporturi din România au beneficiat de fonduri europene pentru realizarea studiilor de obstacolare și mentenanță, în cadrul Proiectului Spice (Synchronized PBN Implementation – Cohesion Europe). Proiectul Spice se desfășoară pe perioada 2016-2020 și are o valoare totală de 39.029.792 Euro, din care suma de 2.114.200 Euro este alocată Asociației Aeroporturilor din România. Din această sumă, 85% este contribuția UE, iar restul de 15 % este asigurată de aeroporturi din fonduri proprii.

Cele 8 aeroporturi, afiliate A.A.R. care au beneficiat de finanțare din bani europeni în cadrul proiectului sunt:

  • Aeroportul Arad
  • Aeroportul Bacău
  • Aeroportul Baia Mare
  • Compania Națională Aeroporturi București
  • Aeroportul Cluj
  • Aeroportul Craiova
  • Aeroportul Iași
  • Aeroportul Timișoara

Pe parcursului anului 2018 Asociația Aeroporturilor din România a organizat și participat la mai multe sedințe în cadrul proiectului.

În contextul  derulării Proiectului SPICE, care face parte din etapa de implementare a programului SESAR, a avut loc la București, în perioada 6-8 martie 2018, o ședință de lucru cu beneficiarii Activității 6 din cadrul  proiectului.

La întâlnire au fost invitați să participe reprezentanți ai aeroporturilor, ai Autorității Aeronautice Civile Române, Romatsa și RAS în calitate de beneficiari precum și reprezentanți ai INEA și EUROCONTROL, aceștia fiind și coordonatorii programului.

În data de 5 iulie 2018, reprezentanții A.A.R. au participat  la o ședință de lucru la Bruxelles, în calitate de beneficiar al Activității 6 din cadrul Proiectului SPICE. În cadrul ședinței a fost prezentat stadiul de implementare al proiectului, iar la întâlnire au participat și reprezentanți ai celorlalți beneficiari precum și reprezentantul Eurocontrol, coordonatorul proiectului.

Aspecte legate de Proiectul Spice au fost dezbătute și la alte ședințe organizate de A.A.R. cu directorii aeroporturilor, reprezentanți A.A.C.R., Romatsa și Ministerul Transporturilor, la Iași și București.

De asemenea, reprezentanții A.A.R. au actualizat site-ul www.airportaar.ro cu noutățile legate de implementarea proiectului și legislația aplicabilă. Asociația Aeroporturilor din România va continua implementarea proiectului Spice și în anul 2019, astfel că pentru acest an, 7 aeroporturi și-au planificat realizarea studiilor de obstacolare și alte 9 aeroporturi și-au propus să realizeze mentenanța.

 

„Responsabilitatea privind această publicație revine integral autorului.

Uniunea Europeană nu este responsabilă pentru modul în care sunt utilizate informațiile publicate.”

Scroll to Top