Finalizarea unui proiect ambițios – Terminalul T4 al Aeroportului Iași a devenit operațional

Noul terminal al Aeroportului Iași a fost inaugurat vineri, 29 martie 2024, de pasagerii zborului TAROM pe ruta Iași-București. O parte dintre aceștia au și tăiat panglica inaugurală, alături de preşedintele Consiliului Județean, Costel Alexe, primarul Mihai Chirica, Directorul general al Aeroportului, Romeo Vatră, şi reprezentanți ai constructorului Strabag.

Ridicat în doar 14 luni, Terminalul T4 are o suprafață de peste 31 de mii de metri pătrați. Este dispus pe trei niveluri și are o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual. Noul terminal este dotat cu echipamente moderne și are 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porți de îmbarcare, șase filtre de securitare, un salon VIP și unul de business, spații pentru activități comerciale, spații de relaxare și loc de joacă. De asemenea, Aeroportul Iași are o parcare extinsă de 600 de locuri, cu bretele speciale de staționare, 13 stații de încărcare pentru mașini electrice, fiind echipată cu un sistem modern pentru acces și plată.

Odată cu inaugurarea noului terminal, aeroportul din Iași devine singurul dintre aeroporturile din afara Bucureștiului care dispune de aviobridge-uri (tuneluri de îmbarcare). O altă noutate este parcul fotovoltaic de 1 hectar, cu o capacitate de 1,3 MWh, care asigură 20% din necesarul de energie. Aeroportul Iași devine astfel primul aeroport din țară ce deține o sursă de energie verde.

„Astăzi marcăm un eveniment istoric pentru Aeroportul Iași, moment mult așteptat nu doar de comunitate, ci și de angajaţii aeroportului, de cei ai instituţiilor şi companiilor ce lucrează pe aeroport şi deservesc pasagerii noștri. Terminalul T4 e practic un aeroport nou – mai modern, mai confortabil și mai accesibil, rezultatul unor eforturi susținute de echipa noastră și de cei care au înțeles necesitatea acestui proiect vital pentru viitorul Aeroportului. Am reușit să facem față unei perioade extrem de dificile, cu lucrări complexe în plină desfășurare, cu cifre de trafic record, mult peste capacitatea infrastructurii aeroportuare, cu restricții de circulație impuse de șantier. T4 a fost o provocare care ne-a responsabilizat, fiind nevoie de o mobilizare contracronometru pentru a putea beneficia de fondurile europene. În doar 14 luni am reușit să punem pe picioare cel mai amplu proiect din istoria Aeroportului, finalizând în timp record și etapele de implementare. De asemenea, o provocare pentru echipa aeroportului a fost operaționalizarea terminalului în mai puțin de trei luni, grăbită de intrarea în Schengen, deschiderea T4 fiind programată inițial în luna mai” a declarat Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași.

Odată cu intrarea în spațiul aerian Schengen, din terminalul T4 se procesează și zborurile externe în această zonă. Din noul terminal se vor opera servicii de check-in și control de securitate atât pentru pasagerii care trebuie să ajungă în destinații din spațiul Schengen cât și pentru traficul non-Schengen. După efectuarea acestor proceduri, pasagerii non-Schengen vor trece din terminalul T4 în terminalul T3 printr-un pasaj de legătură.

Costurile dezvoltării și modernizării Aeroportului Iași s-au ridicat la aproape 100 de milioane de euro, bani care au provenit în proporție de 85% din fonduri europene, 13% de la bugetul de stat iar restul de 2% fiind contribuția aeroportului. Aceasta este cea mai mare investiție publică din județul Iași, din ultimii 30 de ani.

Scroll to Top