Ședință de lucru în cadrul Proiectului Spice – 5 iulie 2018, Bruxelles, Belgia

Asociația Aeroporturilor din România a participat în data de 5 iulie 2018 la o ședință de lucru la Bruxelles, în cadrul Proiectului Spice, (Synchronized PBN Implementation – Cohesion Europe) în calitate de beneficiar al  Activității 6.

În cadrul ședinței a fost prezentat stadiul de implementare al proiectului, iar la întâlnire au participat și reprezentanți ai celorlați beneficiari precum și reprezentantul Eurocontrol, coordonatorul proiectului.

Din cadrul Asociației Aeroporturilor din România fac parte 16 aeroporturi, care prin Proiectul Spice beneficiază de fonduri de la Comisia Europeană / INEA  pentru realizarea studiilor de obstacolare, pe baza cărora, Romatsa va implementa procedurile de zbor.

Perioada de desfășurare a proiectului este 17.02 2016 -31.12.2020 și până în prezent 7 aeroporturi au beneficiat de finanțare din fonduri europene pentru realizarea studiilor de obstacolare și mentenanță, restul aeroporturilor urmând a primii finanțarea pe măsură ce vor finaliza studiile de obstacolare și mentenanță.

Comisa Europeană asigură în cadrul proiectului o finanțare de maxim 85 %, restul de 15% fiind finanțat din  fonduri proprii. Proiectul Spice face parte din etapa de implementare a programului SESAR (Cerul Unic European) care vizează creșterea eficienței gestionării traficului aerian și a serviciilor de navigație aeriană prin reducerea fragmentării spațiului aerian european. Prin natura sa, inițiativa în curs de desfășurare este una paneuropeană, deschisă țărilor europene.

Scroll to Top