Moment important la Aeroportul Timișoara – a fost inaugurat Terminalul de Plecări Schengen

Noul terminal al Aeroportului Internațional Timișoara, destinat exclusiv pasagerilor care călătoresc în spațiul Schengen, a devenit operațional. Inaugurarea modernei aerogări a avut loc în 29 martie 2024, în  prezența a numeroase oficialități, printre care premierul Marcel Ciolacu, președinții celor două camere ale Parlamentului – Nicolae Ciucă și Alfred Simonis – precum și miniștrii Sorin Grindeanu (Ministrul Transporturilor), Luminița Odobescu (Ministrul Afacerilor Externe) și Adrian Câciu (Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene).

Construit cu finanțare europeană nerambursabilă (POIM), noul terminal pentru plecări externe a costat peste 192 de milioane de lei și reprezintă cea mai mare investiție din istoria Aeroportului Internațional Timișoara „Traian Vuia”. În proiectarea aspectului terminalului arhitecții au avut ca inspirație avionul Vuia 1 (folosit de Traian Vuia în 18 martie 1906, când a efectuat primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul, autopropulsat). Termenul de realizare al acestui proiect a fost de 20 de luni, dintre care 6 luni pentru proiectare și 14 luni pentru execuție. Pentru ca termenele să fie respectate, în cele 489 de zile prevăzute pentru construcția terminalului, 150 de muncitori au lucrat în schimburi, câte 15 ore pe zi.

Cu o suprafață construită desfășurată de 12.000 mp, terminalul dispune de:

  • o sală de check-in și ticketing cu 18 ghișee de check-in și două echipamente duble pentru self check-in (patru posturi); aici a fost amenajat un spațiu de așteptare cu 200 de locuri;
  • o sală de circulație unde au fost amenajate diferite spații comerciale;
  • o sală de control de securitate a pasagerilor și bagajelor de cabină, cu 3 porți de scanare automată a tichetelor de îmbarcare, 6 filtre de control de securitate a bagajelor (unul pentru bagaje agabaritice) și 4 cabine destinate controlului amănunțit;
  • o sală de regrupare a pasagerilor structurată pe 3 nivele, cu 8 porți de îmbarcare, 16 ghișee de preboarding, 200 de locuri de așteptare pe banchete cu sisteme de încărcare a aparatelor electronice, o zonă de food court și așteptare cu 400 de locuri și o zonă de business lounge și fumoar.

Ritmul de procesare va fi unul ridicat, de peste 800 de pasageri pe oră, ceea ce înseamnă că vor putea fi operate simultan 8 aeronave.

Primul zbor spre o destinație Schengen cu plecare din noul terminal a avut loc duminică, 31 martie, pe ruta Timișoara – Munchen (Germania).

Scroll to Top