Comisia Europeană se implică financiar în decarbonizarea aviației

Comisia Europeană va sprijini financiar dezvoltarea combustibililor sustenabili în aviație (SAF), prin Programul de consolidare a capacităților și de formare pentru combustibili durabili pentru aviație (ACT-SAF) al Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO).

Proiectul, implementat de ICAO și de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA), implică 12 state partenere: Camerun, Egipt, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Gabon, India, Kenya, Mauritania, Mozambic, Rwanda, Senegal și Africa de Sud. Acestea vor primi o finanțare de 4 milioane de euro, bani ce vor fi folosiți pentru creșterea producției de SAF, studii de fezabilitate și asistență în certificarea acestor combustibili.

“Estimăm că piața combustibililor sustenabili în aviație va crea mai mult de 200.000 de locuri de muncă în Uniunea Europeană și ne așteptăm la beneficii asemănătoare și pentru țările partenere”, a declarat Adina Vălean, Comisarul european pentru transporturi.

Juan Carlos Salazar, secretar General ICAO, a ținut să precizeze că “proiectul răspunde consensului global – trebuie să întreprindem acțiuni concrete pentru a obține o conexiune aeriană internațională cu adevărat durabilă. Accesul la surse de energie mai curate va fi o condiție prealabilă în atingerea acestui obiectiv global pe termen lung și toate statele au un rol în realizarea acestui acces prin noi capacități de producție și distribuție”.

Proiectul “Consolidarea capacităților pentru combustibili durabili pentru aviație” vine în sprijinul atingerii țintei de emisii nete zero până în anul 2050.

Sursa foto: www.icao.int

Scroll to Top