Astăzi, 15 martie 2024, s-a desfășurat la Cluj-Napoca cea de-a treia ediție a Aviation-Event CLJ, evenimentul care a transformat pentru o zi orașul în capitala aviației europene! Importanta conferință internațională de aviație a fost organizată de platforma Aviation-Event în parteneriat cu Asociația Aeroporturilor din România și a fost găzduită de Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. Moderat de dl. Peter Baumgartner, fost CEO Etihad Airways, Președinte Bluearbre LTD și membru al Consiliului de Supraveghere al Aviation-Event, evenimentul a reunit peste 150 de invitați: directorii aeroporturilor din România, directori ai mai multor aeroporturi din Europa, lideri mondiali ai industriei aviației civile, experți, reprezentanți ai mai multor companii aeriene dar și numeroși jurnaliști din străinătate, specializați pe aviație.
Directorii aeroporturilor din România (dl. Mihai Pătrașcu – Director General Aeroportul Internațional Satu Mare, dl. Andrei Peti – Administrator Executiv Aeroportul Internațional Transilvania Târgu Mureș, dl. Ovidiu Moșneag – Director General Aeroportul Internațional Arad, dl. Sorin Manda – Director General Aeroportul Internațional Craiova, dna Daniela Stamatoiu – Director General Aeroportul Internațional Maramureș, dl. David Ciceo – Președinte AAR, Director General Aeroportul Internațional Cluj-Napoca) împreună cu dna Bettina Ganghofer (Director General Aeroportul Salzburg), dl. Jesus Caballero Pinto (Director General Aeroportul Sofia), dna Laila Odina (Președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Riga) și dl. Bastiaan de Brujine (Consilier general, ACI Europe).
Aceștia au fost întâmpinați cu mesaje de bun-venit adresate de reprezentanții autorităților locale (domnii Răzvan Ciortea – Subprefectul județului Cluj, Istvan Vakar – Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj și Dan Tarcea – Viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca) dar și de dl. Viorel Federiga, Președinte al Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.
Conferința a fost apoi deschisă de dl. David Ciceo, Președintele Asociației Aeroporturilor din România și Director General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj. Acesta a abordat în discursul său cele mai importante subiecte ce privesc aviația comercială, atât pe plan intern cât și internațional: evoluția traficului de pasageri, reducerea la zero a emisiilor de carbon până în anul 2050, problemele cauzate de lipsa personalului dar și de lipsa aeronavelor pe piață. În ceea ce privește evoluția companiilor aeriene de linie și low cost pe piața românească, dl. David Ciceo a vorbit despre primii doi principali operatori din România. Din cifrele prezentate de acesta reiese faptul că în anul 2007 compania Wizz Air transporta un procent de 4,9 din totalul de pasageri înregistrați pe aeroporturile din România și că cifra a fost de zece ori mai mare în anul 2023. În același timp, cifrele raportate de TAROM au scăzut, de la 30,8% pasageri transportați în 2007 la 13,3% în 2023.
Referitor la traficul de pasageri, dl. David Ciceo a apreciat că “România are una din cele mai dinamice piețe din Sud-Estul Europei. Evoluția transportului aerian în țara noastră este uimitoare, în condițiile în care, în 1999, România a avut 2,2 milioane de locuitori, iar anul trecut am avut aproape 25 de milioane de pasageri, la o populație care nu depășește 20 de milioane de locuitori”. Estimând că până în anul 2040 România va depăși nivelul de 50 de milioane de pasageri înregistrați pe aeroporturi, dl. David Ciceo a amintit de lucrările importante de dezvoltare desfășurate în ultimii ani la toate aeroporturile din țară, punând accent pe necesitatea dezvoltării în continuare a infrastructurii aeroportuare.
Evoluția aeroporturilor este strâns legată de companiile aeriene, motiv pentru care de la întâlnire nu puteau lipsi reprezentanții acestora. Intervievat de jurnalistul Rudiger Kiani, dl. Robert Carey, Președintele Wizz Air, a vorbit despre provocările cărora companiile aeriene trebuie să le facă față. “După COVID am simțit că ne confruntăm cu un revenge travel – oamenii vor să călătorească de parcă ar vrea să recupereze timpul pierdut în perioada pandemiei. Totuși, deși călătoresc mult, ei caută acum cele mai convenabile opțiuni din punct de vedere financiar. Oamenii și-au schimbat stilul de a călători – și noul stil pare să avantajeze low cost-ul”, a concluzionat reprezentantul Wizz Air. El a vorbit și despre planurile de dezvoltare ale companiei – de a ajunge la 500 de aeronave până în anul 2030, față de 170, câte au în prezent, dar și despre îndoielile legate de faptul că producătorul de aeronave le va putea livra la timp.
Aceeași problemă a fost ridicată și de dl. Hakki Guntay, Directorul General al Turkish Airlines România: “În momentul de față pentru piața aviatică alocarea avioanelor este o mare problemă. Și noi am făcut o comandă de peste 200 de aeronave către Airbus – să vedem dacă va putea fi onorată. Planul nostru este ca până în 2033 să avem o flotă de 800 de avioane.” Acesta a vorbit și despre problemele ce pot apărea în aeroporturi odată cu creșterea semnificativă a traficului de pasageri dar și despre cum atât companiile aeriene cât și aeroporturile trebuie să lucreze împreună pentru a oferi călătorilor o experiență cât mai plăcută. “Trebuie să ne punem problema eficienței aeroporturilor, a securității perimetrelor aeroportuare, a migrației ilegale. Aeroporturile pot reduce timpii de așteptare prin introducerea tehnologiei biometrice. Poate exista un document digitalizat care să conțină date despre zbor, viză sau document de identitate, însă va fi extrem de important ca toate autoritățile să conlucreze și să asigure securizarea acestor date”, a accentuat managerul companiei turcești.
Mai multe aeroporturi din Europa au fost reprezentate la conferința Aviation-Event 2024 CLJ. Pe scenă au urcat, pentru a prezenta provocările cărora le-au făcut față în ultima perioadă și pentru a face schimb de experiență, dna. Laila Odina – Președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Riga, dna. Betina Ganghofer – CEO Aeroportul Internațional Salzburg și dl. Jesus Caballero Pinto – CEO al Aeroportului Sofia. Dezbaterile între reprezentanții aeroporturilor și cei ai companiilor aeriene au fost animate atât de întrebările moderatorului acestui panel, dl. Marcel Riwalsky, cât și de întrebările celor din sală.
În panelurile “Mass-media, politică și aviație” și “Viitorul conectivității aeriene regionale” au fost dezbătute subiecte ca transportul multimodal, tehnologiile eco-friendly, soluțiile de energie regenerabilă sau strategiile de reducere a amprentei de carbon în aviație. Speakeri importanți au vorbit și despre tehnologiile inteligente ce pot optimiza managementul și securitatea aeroporturilor. Dintre cei care au urcat pe scenă îi amintim pe Raed Omari (jurnalist The Jordan Time), Luc Citrinot (jurnalist freelancer), Claudia Țapardel (fost europarlamentar, CEO și fondator al CT EU Affairs), Andrew Charlton (Director General Aviation Advocacy), Patrick Mulder (editor, Verkeersbureaus.info), Michael Kerkloh (Membru al Consiliului de Supraveghere, Lufthansa și Aeroportul Hanovra), Bastiaan de Brujine (Consilier General, ACI Europe), Delia Dimitriu (Director Smarter Mobility Solyutions UK și Consilier strategic COMOTI) Narcis Obeadă (Director Comercial TAROM), Hamdi Guvenc (Director General YDA Group), Frank Quante (Director General Fraport Bulgaria) sau Alexander Schroll (Director Dezvoltare Afaceri, EVIA AERO).
La fel ca întâlnirile anterioare, și cea de-a treia ediție a Aviation-Event CLJ a înregistrat un real succes. Participanții au manifestat interes față de toate subiectele abordate, astfel că nu odată timpul alocat dezbaterilor a părut insuficient, iar discuțiile între cei prezenți nu s-au oprit nici pe perioada pauzelor.
Mulțumim tuturor participanților, mulțumim colaboratorilor care prin contribuția lor au făcut acest eveniment posibil și vă anunțăm că pregătirile pentru Aviation-Event 2025 CLJ deja au început!