Aeroportul din Hamburg, pas important spre a deveni un hub de hidrogen

Aeroportul din Hamburg a făcut un pas important spre a deveni un hub de hidrogen în sectorul aviației generale, odată cu decizia UE de a finanța „Proiectul Regiunea Mării Baltice” inițiat de acest aeroport. Proiectul, care va primi sprijin în categoria de finanțare „Mobilitate verde”,  își propune  să conecteze mai bine regiunile rurale ale Mării Baltice la nodurile de aviație existente, cu ajutorul avioanelor de mici dimensiuni, alimentate cu hidrogen.

Termenul estimat de începere a proiectului este noiembrie 2023 și se va desfășura pe parcursul a trei ani. Bugetul alocat va fi de 4,8 milioane euro și acești bani vor fi folosiți atât de aeroportul Hamburg (1,1 milioane euro) cât și de ceilalți 16 parteneri și de cele 24 de organizații asociate.  

Proiectul în care este implicat aeroportul Hamburg presupune dezvoltarea lanțului de aprovizionare pentru hidrogen verde gazos, de la producție până la alimentarea cu combustibil a aeronavelor sau a echipamentelor din aeroport. Având în vedere că proiectul urmărește revitalizarea traficului aerian regional, pe lângă operatorii mari de aeroporturi din regiunea Mării Baltice din parteneriat vor face parte și aeroporturile mai mici și companiile aeriene regionale.

La sfârșitul proiectului toate aeroporturile ar trebui să poată să își implementeze pe cont propriu proiectele de infrastructură. Tot atunci de pe aeroportul din Hamburg este programat un zbor demonstrativ cu o aeronavă alimentată cu hidrogen.

Pentru aeroportul din Hamburg, acesta este doar un pas spre atingerea obiectivelor din strategia sa climatică „Net Zero 2035 – Now. For the Future”, și anume reducerea la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Foto: Oliver Sorg

Scroll to Top